{ "@context": "http://schema.org", "@type": "MedicalOrganization", "name": "Specijalna oftalmološka bolnica Svjetlost Banja Luka", "address": { "@type": "PostalAddress", "streetAddress": "Bulevar srpske vojske 17", "addressLocality": "Banja Luka", "addressRegion": "Bosna i hercegovina", "postalCode": "78 000" }, "telephone": "+387 51 43 95 92", "url": "https://klinika-svjetlost.ba/", "specialty": { "@type": "MedicalSpecialty", "name": "Ophthalmology" } }
 

Vodič za turiste

Banja Luka je sa oko 200,000 stanovnika najveći grad u Republici Srpskoj i drugi grad po veličini u Bosni i Hercegovini. Ona predstavlja politički, administrativni, finansijski, univerzitetskii kulturni centar Republike Srpske. Zbog velikog broja zelenih površina (parkova i aleja), Banja Luka nosi epitet grad zelenila. Banjaluku nazivaju i gradom mladih, sporta i lijepih djevojaka, a poznata je i po banjalučkom ćevapu, nektar pivu i specifičnom dajak čamcu.

BANJALUČKA AVANTURA

Rafting

Rafting

Istaknuti rafting skiperi i rijeka Vrbas, koja po ocjenama Svjetske rafting federacija zadovoljava sve uslove za organizovanje takmičenja u svim rafting disciplinama, će Vam pružiti nezaboravnu avanturu. Dužina rijeke koja se koristi za vodene avanturističke sportove iznosi 31 km.

Ljetna temperatura vode je iznad 17°C, a vazduha iznad 30°C, što omogućava ugodno plivanje i boravak na vodi. Usluge raftinga, kajakinga i hidrospida se pružaju tokom 3 sezone (proljeće, ljeto, jesen) sa ponudom noćnog spuštanja na osvjetljenoj stazi, jedinstvenoj u Evropi.

Paraglajding

Paraglajding

Bilo da ste iskusan pilot paraglajdera ili želite da osjetite let vazduhom, jugozapadni dio grada Banja Luke je, zbog konfiguracije planinskog terena i povoljnih vjetrova, idealna destinacija za paraglajding koju posjećuje sve više avanturista. Iskusni letači iznova se vraćaju, a onima koji bi da se vinu u svijet paraglajdinga na usluzi je škola letenja i tandem let.

Tandemski let idealna je prilika za osobe bez letačkog iskustva ili one koji žele da probaju ovu letačku disciplinu bez posebne pripreme. Paraglajderom mogu letjeti osobe od 16 do 75 godina starosti.

Pješačenje i brdski biciklizam

Pješačenje i brdski biciklizam

Područije pogodno za pješačenje i brdski biciklizam obuhvata planinu Kozara kao i jugozapadni dio teritorije grada koji uključuje dolinu Vrbasa i planinu Manjača. Blagi tereni, očuvana priroda, te kulturne i prirodne znamenitosti pružaju izvrsne uslove za lagano i srednje teško pješačenje, kao i upoznavanje prirodnih i kulturnih odlika područja. U ponudi je nekoliko pješačkih ruta i ruta za brdski biciklizam koje se mogu kombinovati sa ostalim avanturističkim aktivnostima.

Jahanje

Jahanje

Ako nikada niste jahali ili ste još nesigurni ili možda još nedovoljno samostalni u jahanju, možete jahati pod nadzorom trenera, a ako ste samostalni i sigurni, možete se zaputiti na terensko jahanje planinom Manjača i obroncima planine Kozara.

Klubovi organizuju školu jahanja, a na raspolaganju su staze za terensko i rekreativno jahanje, kao i pansioni za konje.

RAZGLEDAVANJE GRADA

Tvrđava Kastel

Tvrđava Kastel

 Spomenik palim Krajišnicima

Spomenik palim Krajišnicima

Palata predsjednika

Palata predsjednika

Gradska uprava

Gradska uprava

IZLETI

Mrakovica, Kozara

Mrakovica, Kozara

Banj brdo, izletište

Banj brdo, izletište

Park Mladen Stojanović

Park Mladen Stojanović

Slapovi, Krupa na Vrbasu

Slapovi, Krupa na Vrbasu

Skip to content