{ "@context": "http://schema.org", "@type": "MedicalOrganization", "name": "Specijalna oftalmološka bolnica Svjetlost Banja Luka", "address": { "@type": "PostalAddress", "streetAddress": "Bulevar srpske vojske 17", "addressLocality": "Banja Luka", "addressRegion": "Bosna i hercegovina", "postalCode": "78 000" }, "telephone": "+387 51 43 95 92", "url": "https://klinika-svjetlost.ba/", "specialty": { "@type": "MedicalSpecialty", "name": "Ophthalmology" } }

Operacija sive mrene (katarakte)

Zakažite pregled već danas

Unesite svoje podatke u formular, a mi ćemo vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku.

Šta je siva mrena – katarakta?

Jedni ovo oboljenje znaju kao mrenu, jedni kao kataraktu, ali ono što svi znaju o njemu je da predstavlja djelimično ili potpuno zamućenje prirodno providnog očnog sočiva koje nam omogućava da stvorimo jasnu sliku i na daljinu, al i na blizinu.

Smatra se da je katarakta jedna od najčešćih oboljenja kod osoba straijih od 70 godina. Međutim, zamućenje sočiva može da se javi u bilo kojoj životnoj dobi, može da bude i urođeno.

Opšti oftalmološki pregled koji uključuje širenje zjenica i pregled očnog dna može ukazati na postojanje sive mrene na jednom ili oba oka.

I ta dijagnoza nije razlog za obeshrabrenje, jer rješenje postoji.

Naši specijalisti

prof. dr. Nikica Gabrić, dr. med.

Prof. dr Nikica Gabrić, dr med.
Specijalista oftamologije

bojan kozomara klinika svjetlost banja luka

Mr sc.Bojan Kozomara dr med.
Specijalista oftamologije

Ernesta Potkonjak dr. med.

Ernesta Potkonjak, dr med.
Specijalista oftamologije

Nebojsa Đogatović dr. med.

Nebojša Đogatović, dr med.
Specijalista oftamologije

Sanja Savičić dr. med.

Sanja Savičić, dr med.
Specijalista oftamologije

Ana Aničić dr. med.

Ana Aničić, dr med.
Specijalista oftamologije

Miloš Miličević dr. med.

Miloš Milićević, dr med.
Specijalizant oftamologije

Vladimir Račić dr. med.

Vladimir Račić, dr med.
Specijalizant oftamologije

Borjana Solomun, dr. med.

Borjana Solomun, dr med.
Specijalizant oftamologije

Dajana Abdulaj, dr med.
Specijalizant oftamologije

Tamara Bojanic Baric specijalizant oftalmologije

Tamara Bojanić Barić, dr med
Specijalizant oftamologije

Iskustva korisnika

Najčešće postavljana pitanja

U nastavku možete pročitati odgovore na neka od najčešćih pitanja koja nam postavljaju naši pacijenti. Ukoliko imate neko pitanje na koje nismo odgovorili, slobodno nas kontaktirajte.

Kako se liječi siva mrena?

Uprkos nekadašnjim teškim i opasnim zahvatima za uklanjanje ovog problema oka, medicina je značajno napredovala i omogućila i nama, u klinici Svjetlost Banja Luka, da putem ultrazvučne operacije pojednostavimo samu operaciju, postoperativni oporavak i dobijemo sjajne rezultate kada je u pitanju vidna oštrina.

Vjerovali ili ne, baš ova operacija je jedan od najčešće izvedenih zahvata na oku u svijetu.

Sve se dešava u topikalnoj anesteziji gdje se kroz mali otvor na rožnjači oka odstranjuje zamućeno očno sočivo te se na to isto mjesto implantira vještačko sočivo koje omogućava povratak vida na operisanom oku.

Ne postoji drugi lijek ili drugi vid liječenja katarakte osim operativnog zahvata. Ono što je najvažnije jeste da katarakta ne može dovesti do trajnog oštećenja vida, odnosno vidna oštrina se ponovo vraća nakon odstranjenja zamućenog očnog sočiva.

Rana na rožnjači zarasta sama.

Koliko traje oporavak nakon operacije?

Pacijent napušta kliniku odmah nakon operacije, a postoperativni tok traje 5 dana. Koristi se terapija u vidu antibiotskih kapi i savjetuje se izbjegavanje dima, vjetra, prašine i podizanje teških tereta.

U zavisnosti od vrste operacije, pacijent može očekivati da će bez naočala moći da vidi na daljinu ili i na daljinu i na blizinu.

Skip to content