{ "@context": "http://schema.org", "@type": "MedicalOrganization", "name": "Specijalna oftalmološka bolnica Svjetlost Banja Luka", "address": { "@type": "PostalAddress", "streetAddress": "Bulevar srpske vojske 17", "addressLocality": "Banja Luka", "addressRegion": "Bosna i hercegovina", "postalCode": "78 000" }, "telephone": "+387 51 43 95 92", "url": "https://klinika-svjetlost.ba/", "specialty": { "@type": "MedicalSpecialty", "name": "Ophthalmology" } }

Blefaroplastika (operacija kapaka)

Zakažite pregled već danas

Unesite svoje podatke u formular, a mi ćemo vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku.

Blefaroplastika (operacija gornjih il donjih kapaka)

Blefaroplastika, ili operativni zahvat “podmlađivanja” kapaka predstavlja jedan od najčešćih hirurških zahvata na kapcima.

Sam operativni zahvat je potpuno bezbolan za pacijenta, bilo da se radi o operaciji gornjih ili donjih kapaka. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji, uz aplikaciju anestetika ispod kože koja će biti odstranjena. Rez se radi u prirodnim naborima kapka ili ispod trepavica i zatvori se šavovima koji se odstranjuju nakon 7 dana, sa brzim oporavkom i praktično nevidljivim ožiljkom.

Blefaroplastikom se može ukloniti ne samo višak kože na gornjim kapcima, nego i podočnjaci koji su čest pratilac starenja i javljaju se uvijek na donjim kapcima.

Naši specijalisti

prof. dr. Nikica Gabrić, dr. med.

Prof. dr Nikica Gabrić, dr med.
Specijalista oftamologije

bojan kozomara klinika svjetlost banja luka

Mr sc.Bojan Kozomara dr med.
Specijalista oftamologije

Ernesta Potkonjak dr. med.

Ernesta Potkonjak, dr med.

Specijalista oftamologije

Nebojsa Đogatović dr. med.

Nebojša Đogatović, dr med.
Specijalista oftamologije

Sanja Savičić dr. med.

Sanja Savičić, dr med.
Specijalista oftamologije

Ana Aničić dr. med.

Ana Aničić, dr med.
Specijalista oftamologije

Miloš Miličević dr. med.

Miloš Milićević, dr med.
Specijalizant oftamologije

Vladimir Račić dr. med.

Vladimir Račić, dr med.
Specijalizant oftamologije

Borjana Solomun, dr. med.

Borjana Solomun, dr med.
Specijalizant oftamologije

Dajana Abdulaj, dr med.
Specijalizant oftamologije

Tamara Bojanic Baric specijalizant oftalmologije

Tamara Bojanić Barić, dr med
Specijalizant oftamologije

Iskustva korisnika

Najčešće postavljana pitanja

U nastavku možete pročitati odgovore na neka od najčešćih pitanja koja nam postavljaju naši pacijenti. Ukoliko imate neko pitanje na koje nismo odgovorili, slobodno nas kontaktirajte.

Šta je ptoza?

Ptoza je medicinski pojam koji označava spuštene kapke, odnosno kapke koji se ne nalaze u normalnom anatomskom položaju ispred oka. Ako se radi o manjem stepenu ptoze, onda se ona jedino smatra estetskom, ali ako je kapak toliko spušten da prekriva zjenicu i ometa vid zahvaćenog oka, onda govorimo o funkcionalnoj ptozi.

Ovo stanje može da se javi u bilo kom životnom dobu, čak i po rođenju djeteta, kada se najčešće govori o traumatskoj ptozi koja može da nastane prilikom samog čina poroda. Sa druge strane, stečena ptoza nastaje kao posljedica povreda ili degenerativnih promjena na mišićima ili tetivama kapaka uzrokovanih starenjem.

Šta je ektropijum, a šta entropijum?

Zbog promjene u sttrukturi tkiva kapaka najčešće izazvanih starenjem, ali nekada i ožiljcima ili poremećajem inervacije, nastaju poremećaji položaja kapaka, odnosno izvrtanje kapka prema vani (ektropijum) ili uvrtanje kapka prema unutrašnjosti oka (entropijum).

Nastanak ektropijuma često je praćen ne samo lošom estetikom kapka, nego i hroničnim podražajem vežnjače (konjunktivitis), ali i upalama rožnače oka (keratitis). Razlog nastanka ovih oboljenja je nemogućnost zadržavanja suza na površini oka zbog narušenog položaja kapka, čime se smanjuje ili u potpunosti poništava protekciona funkcija suznog filma.

Za razliku od ektropijuma, kod entropijuma dolazi do uvrtanja kapka prema unutrašnosti oka. Pacijenti se često žale na žuljanje oka i slabljenje vida koje može biti izazvano nastankom oštećenja na epitelu rožnjače (erozije epitela), ili upalama izazvanim dodirivanjem trepavica na rožnjaču oka.

Koje su tehnike korekcije ptoze?

Postoji nekoliko različitih tehnika za operaciju ptoze kapaka, te se stoga svakom pacijentu prilazi individualno. Bez obzira da li se spušteni kapak koriguje skraćivanjem mišića podizača kapka, ili fiksacijom za čeoni mišić, posebna pažnja uvijek se obraća na simetriju kapaka oba oka koja poslije urađenog zahvata mora biti maksimalno vidljiva.

Bez obzira na tehniku kojom će se ptoza korigovati, svi zahvati se obavljaju u lokalnoj anesteziji, bez potrebe za uspavljivanjem, osim u slučajevima kada se ptoza koriguje kod djece, kada se savjetuje operacija u opštoj anesteziji.

Oporavak pacijenata je sveden na 7-10 dana, nakon kojih se može i vidjeti puni efekat urađenog operativnog zahvata.

Kako se vrši korekcija poremećaja položaja kapaka?

Hirurška intervencija u oba slučaja je jednostavna, brza i efikasna. Njome se ojačavaju mišići kapaka i sam kapak vraća u svoj normalni anatomski položaj.

Bez obzira o kojoj tehnici se radi, sve se izvode u lokalnoj anesteziji, a pacijent se može vratiti svojim svakodnevnim životnim aktivnostima već nakon nekoliko dana.

Skip to content