Od Nove godine u Specijalnoj bolnici Svjetlost biće dostupan BEOVU – lijek za liječenje senilne degeneracije oka!

Nova generacija lijekova odobrenih od strane Američke agencije za lijekove, za liječenje vlažne forme, senilne degeneracije makule, od sljedeće godine i u Specijalnoj bolnici Svjetlost!

Riječ je o lijeku po imenu Beovu (Brolucizumab) koji je odobren za intravitrealnu aplikaciju i liječenje oboljenja zadnjeg segmenta oka. Indikovan je za  liječenje vlažne (neovaskularne ) forme senilne  degeneracije makule ( AMD).  AMD je degenerativna bolest  koja zahvata  makulu i jedan je od  najčešćih uzroka gubitka vida  kod  osoba starijih od 60 godina, a novija ispitivanja pokazuju obećavajuće rezultate i za liječenje  dijabetičkog makularnog  edema.

Kod ovog lijeka radi se o jednolančanom fragmentu humanizovanog monoklonalnog antitijela koji vezuje i blokira vaskularni endotelijalni faktor rasta A  (VEGF -A). VEGF -A  je protein koji uzrokuje rast novih krvnih sudova, koji su  izmjenjene građe, usljed čega dolazi do curenja tečnosti kroz zidove krvnog suda kao i krvarenja čime se  oštećuje makula (žuta mrlja). Vezivanjem i blokiranjem takvih proteina, Beovu redukuje rast krvnih sudova i na taj način sprječava curenje tečnosti i smanjuje već nastali otok u makuli čime se postiže poboljšanje funkcionalnog ishoda – vidne oštrine, ali i očuvanja anatomskih struktura.

Zbog svojih karakteristika, a prije svega male molekularne mase od 26 kDa, moguće je da se postigne veća koncetracija lijeka u jednoj dozi nego što je to slučaj sa drugim anti VEGF lijekovima. S tim je omogućeno da se nakon tri inicijalne doze produži vremenski interval između aplikacije sljedećih doza lijeka koji može da iznosi i 12 sedmica.

Početkom  sljedeće godine lijek Beovu će biti dostupan pacijentima „Specijalne oftalmološke bolnice  iz  hirurških oblasti  Svjetlost“ Banja Luka.

PODIJELI NA

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.