{ "@context": "http://schema.org", "@type": "MedicalOrganization", "name": "Specijalna oftalmološka bolnica Svjetlost Banja Luka", "address": { "@type": "PostalAddress", "streetAddress": "Bulevar srpske vojske 17", "addressLocality": "Banja Luka", "addressRegion": "Bosna i hercegovina", "postalCode": "78 000" }, "telephone": "+387 51 43 95 92", "url": "https://klinika-svjetlost.ba/", "specialty": { "@type": "MedicalSpecialty", "name": "Ophthalmology" } }

Od Nove godine u Specijalnoj bolnici Svjetlost biće dostupan BEOVU – lijek za liječenje senilne degeneracije oka!

Nova generacija lijekova odobrenih od strane Američke agencije za lijekove, za liječenje vlažne forme, senilne degeneracije makule, od sljedeće godine i u Specijalnoj bolnici Svjetlost!

Riječ je o lijeku po imenu Beovu (Brolucizumab) koji je odobren za intravitrealnu aplikaciju i liječenje oboljenja zadnjeg segmenta oka. Indikovan je za  liječenje vlažne (neovaskularne ) forme senilne  degeneracije makule ( AMD).  AMD je degenerativna bolest  koja zahvata  makulu i jedan je od  najčešćih uzroka gubitka vida  kod  osoba starijih od 60 godina, a novija ispitivanja pokazuju obećavajuće rezultate i za liječenje  dijabetičkog makularnog  edema.

Kod ovog lijeka radi se o jednolančanom fragmentu humanizovanog monoklonalnog antitijela koji vezuje i blokira vaskularni endotelijalni faktor rasta A  (VEGF -A). VEGF -A  je protein koji uzrokuje rast novih krvnih sudova, koji su  izmjenjene građe, usljed čega dolazi do curenja tečnosti kroz zidove krvnog suda kao i krvarenja čime se  oštećuje makula (žuta mrlja). Vezivanjem i blokiranjem takvih proteina, Beovu redukuje rast krvnih sudova i na taj način sprječava curenje tečnosti i smanjuje već nastali otok u makuli čime se postiže poboljšanje funkcionalnog ishoda – vidne oštrine, ali i očuvanja anatomskih struktura.

Zbog svojih karakteristika, a prije svega male molekularne mase od 26 kDa, moguće je da se postigne veća koncetracija lijeka u jednoj dozi nego što je to slučaj sa drugim anti VEGF lijekovima. S tim je omogućeno da se nakon tri inicijalne doze produži vremenski interval između aplikacije sljedećih doza lijeka koji može da iznosi i 12 sedmica.

Početkom  sljedeće godine lijek Beovu će biti dostupan pacijentima „Specijalne oftalmološke bolnice  iz  hirurških oblasti  Svjetlost“ Banja Luka.

PODIJELI NA

+ posts

Dr Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne oftalmološke bolnice Svjetlost Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2016. godine postao je magistar medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Skip to content