{ "@context": "http://schema.org", "@type": "MedicalOrganization", "name": "Specijalna oftalmološka bolnica Svjetlost Banja Luka", "address": { "@type": "PostalAddress", "streetAddress": "Bulevar srpske vojske 17", "addressLocality": "Banja Luka", "addressRegion": "Bosna i hercegovina", "postalCode": "78 000" }, "telephone": "+387 51 43 95 92", "url": "https://klinika-svjetlost.ba/", "specialty": { "@type": "MedicalSpecialty", "name": "Ophthalmology" } }

Hirurgija retine

Zakažite svoj pregled

lorem ipsum dolor sit amet Nam vel ex lobortis, venenatis nulla sed, suscipit

Ponosni smo ne samo na kvalitet i edukovanost našeg osoblja, nego i na najsavremeniju opremu na kojoj pružamo naše usluge. Vjerujemo da je naša klinika unijela novu svjetlost u oftalmologiju naše zemlje i da će i u budućnosti biti još modernija, savremenija i korisnija svim našim pacijentima. Klinika Svjetlost Banja Luka oduvijek se trudila da bude pionir u svom polju, a naša posvećenost najsavremenijim metodama liječenja ne izostaje ni kada je u pitanju hirurgija retine.

Tipovi zahvata hirurgije retine

Naši specijalisti

prof. dr. Nikica Gabrić, dr. med.

Prof. dr Nikica Gabrić, dr med.
Specijalista oftamologije

Mr sc. Bojan Kozomara dr med.
Specijalista oftamologije

Ernesta Potkonjak dr. med.

Ernesta Potkonjak, dr med.
specijalista oftamologije

Nebojsa Đogatović dr. med.

Nebojša Đogatović, dr med.
Specijalista oftamologije

Sanja Savičić dr. med.

Sanja Savičić, dr med.
specijalista oftamologije

Ana Aničić dr. med.

Ana Aničić, dr med.
Specijalista oftamologije

Miloš Miličević dr. med.

Miloš Milićević, dr med.
Specijalizant oftamologije

Vladimir Račić dr. med.

Vladimir Račić, dr med.
Specijalizant oftamologije

Borjana Solomun, dr. med.

Borjana Solomun, dr med.
Specijalizant oftamologije

Dajana Abdulaj, dr med.
Specijalizant oftamologije

Tamara Bojanic Baric specijalizant oftalmologije

Tamara Bojanić Barić, dr med
Specijalizant oftamologije

Iskustva korisnika

Dijabetička retinopatija

Senilna degenracija makule

Tromboza vene i embolija arterije

Ablacija retine

Simptomi ablacije

Na početku, odnosno dok je ablacija još mala ili tek u nastanku, pacijent vidi stvaranje tamnih zavjesa. Kad odljepljenje dosegne do centra vida ili makule, što se može dogoditi unutar 1-2 dana, vid postaje jako slab i ne može se više čitati niti prepoznavati osobe.

Kako se liječi ablacija retine?

Abalacija retine se liječi operacijom koja se naziva vitrektomija. Kako se retina prehranjuje samo dok je zalijepljena za očno dno, svako retinalno odljepljenje ili ablacija trajno oštećuje retinu. Zbog toga je operaciju oka potrebno izvršiti što prije i svako čekanje smanjuje šansu za dobar vid nakon zahvata. U oftalmološkoj klinici Svjetlost u Banjaluci operaciju možemo organizovati u roku od 24 sata radnim danom ili praznicima. Operacija oka se radi u lokalnoj anesteziji sa sedacijom. To znači da pacijent dobije anesteziju pored oka, a u lakatnu venu lijekove za smirenje. Takav način operacije oka je potpuno bezbolan. Operacija traje u prosjeku oko sat vremena. Nakon operacije pacijent može ići kući isti dan.

Prilikom vitrektomije ulazi se u oko na 4 mala otvora veličine 1 mm na bijelom dijelu oka (beonjači). Tokom operacije odstranjuje se staklasto tijelo oka, koje je često i jedan od uzročnika nastanka ablacije. Staklasto tijelo kasnije zamjenjuje normalna očna vodica koju oko samo proizvodi i oko normalno funkcioniše. Nakon odstranjenja staklastog tijela, identifikuju se rupice na retini, retina se postavlja u prvobitni položaj, a rupice se zatvaraju laserom.

Najčešća pitanja o liječenju ablacije retine

ablacija retine klinika svjetlost banja luka

Šta se stavlja u oko nakon operacije ablacije?

Na kraju operacije u oko se stavlja plin ili silikonsko ulje da bi se retina zadržala u svom prirodnom anatomskom položaju, a sve dok se retina u potpunosti ne zalijepi. U očnoj Klinici Svjetlost najveći dio operacija ablacije završavamo plinom. Prednost plina je što sam izlazi iz oka nakon 2-6 nedjelja, te nije potrebno ići na dodatnu operaciju vađenja silikonskog ulja. U slučajevima ablacija koje nisu na vrijeme otkrivene ili su komplikovane i imaju ožiljke, u oko se stavlja silikonsko ulje koje se onda vadi iz oka za nekoliko mjeseci, ali može ostati i godinama ukoliko je oko jače oštećeno. Nekada, posebno kod teških ablacija, potrebno je operaciju uraditi više puta da bi se postigao uspjeh.

Koliko traje oporavak?

Oko nakon operacije nije jako crveno niti bolno, a oporavak je brz. Treba ukapavati kapljice i mast tokom par tjedana, a oko mora biti zatvoreno samo jedan dan. Kontrolni pregledi se zakazuju dan nakon operacije, 7 dana nakon operacije, kao i 2-3 nedjelje postoperativno. Već nakon 10-ak dana kod nekomplikovanih ablacija pacijent se može vratiti svakodnevnim aktivnostima. Unutar 10-ak dana potrebno je mirovanje i pozicioniranje tijela obično na bokovima, ili sjedenje glavom sagnutom prema dole. Sve vrijeme dozvoljeno je čitanje, rad na laptopu ili gledanje televizije drugim okom.

Zašto Klinika Svjetlost Banja Luka

Kod ablacije retine vrijeme je od ključne važnosti, zato nam se javite što prije da bismo odmah mogli organizovati operaciju za vas, te na taj način spasiti dobru funkciju vida. Odlaganje operacije nije dobro za konačni rezultat. Posebna prednost naše očne Klinike je mogućnost organizacije operacije unutar 24 sata, operacija u lokalnoj ansteziji i odlazak kući isti dan, ali i završetak operacije plinom. Prilikom svake operacije, iako se operacija radi u lokalnoj anesteziji, prisutan je anesteziolog koji kontroliše krvni pritisak, otkucaje srca, disanje, kisik u krvi i visinu šećera, te po potrebi može dodatno intervenisati.

Makularna rupica

Bolesti površine žute mrlje (makule)

Posebna grupa bolesti makule ili žute mrlje u kojima dolazi do formiranja opne preko centra vida nazivaju se bolestima površine makule i uključuju pucanje žute mrlje, “celofan” žute mrlje i vitrealnu trakciju žute mrlje.

Šta je makularna rupica?

Pucanje makule ili žute mrlje je defekt mrežnjače u predjelu žute mrlje koje može nastati cijelom debljinom ili u njenim pojedinim slojevima. Bolest se najčešće razvija bez jasnog uzroka, ali usljed starenja oka. Češća je kod ljudi starijih od 60 godina, te kod žena. U manjem broju pacijenata povreda oka dovodi do nastanka puknuća žute mrlje.

Koji su simptomi makularne rupice?

Bolest se obično javlja na jednome oku i u potpunosti je bezbolna, tj. pacijent ne primjećuje nikakvu bol ili nelagodu oka. Pukotina žute mrlje dijeli se u četiri stadijuma, zavisno u veličini rupice. Upravo činjenica da se bolest obično javlja samo na jednom oku može dovesti do toga da se bolest kasno dijagnostikuje. Budući da je drugo oko obično zdravo i pacijent na njega vidi dobro, u početku se ne primjećuju simptomi ili ih se primijeti ako se slučajno zatvori zdravo oko.

Obzirom da bolest zahvata centar oka, osoba ima kompletno vidno polje, ali se žali da centralno slabije vidi, tj. počinje teže uočavati crte lica i detalje prostora oko sebe. Prilikom čitanja može zapaziti da nedostaju slova, ili da ravna linija postaje isprekidana.

Celofanska makulopatija

Koji su simptomi celofanske makulopatije?

Celofanska makulopatija je bolest žute mrlje u kojoj dolazi do nastanka opne koja prelazi preko centra vida. Kako opna napreduje i prelazi u gušće ožiljno tkivo, bolest se označava kao makularni pucker.

Bolest se manifestuje zamućenjem i iskrivljenjem centralne slike, što se najbolje primijeti pri čitanju: slova se mute i krive, te linije postaju valovite.

Kako se liječe pukotina i celofan žute mrlje?

Pukotina žute mrlje u pravilu se liječi operativnim putem, premda je za male rupice dostupno i medikamentozno liječenje injekcijama koje se daju u oko. No to liječenje se pokazalo manje efikasno od očekivanog, te stoga operacija i dalje predstavlja metodu izbora. Celofan žute mrlje liječi se samo operativno.

Operacija oka kojom se liječe ove bolesti žute mrlje zove se vitrektomija. Spada u minimalno invazivne hirurške zahvate, a provodi se u lokalnoj anesteziji. Kroz male otvore veličine 1 mm ulazi se u dubinu oka, te se najfinijim instrumentima uklanjaju promjene koje vuku ili prelaze preko žute mrlje. Operacija ima visok postotak uspjeha, jer se pukotine zatvaraju i celofani odstranjuju u više od 98% slučajeva.

Sam zahvat za pacijenta je brz i bezbolan. Nakon operacije odmah se ide kući, a kontrolni pregled se obavlja sljedeći dan.

Zatvaranjem pukotine ili odstranjenjem celofana postiže se zaustavljanje slabljenja vida koje bi neizbježno napredovalo, a kod većine pacijenata dolazi i do poboljšanja vida. Poboljšanje vida je veće ako se bolest dijagnostikuje rano.

Najčešća pitanja o liječenju celofanske makulopatije

Kako se dijagnostikuje puknuće i celofan žute mrlje?

Iskusni oftalmolog dijagnostikuje bolesti očnim pregledom nakon širenja zjenica, a detaljniji uvid u samu veličinu rupice ili debljinu celofana postiže se pomoćnom neinvazivnom dijagnostičkom metodom koja se zove OCT (optička koherentna tomografija). Procjena i klasifikacija same veličine rupice vrlo je važna u daljnjem postupku praćenja i liječenja. Naime, male rupice i blagi celofani obično dovode do blagih simptoma i u velikom ih broju slučajeva pacijenti i ne primijete. Velike rupice ili deblje celofanske opne produciraju značajno slabljenje vida i u pravilu ne napreduju već ih je potrebno liječiti.

Kakav je tok oporavka nakon operacije?

Oporavak nakon operacije oka je brz, oko nije podraženo i nije bolno. Tokom nekoliko nedjelja potrebno je ukapavati kapi i uzimati mast. S obzirom da se u oku nalazi vazduh ili plin, vid se postepeno vraća kako plin izlazi iz oka. Moguće je da će doktor- hirurg zamoliti pacijenta da se tokom prvih dana pozicionira ležeći bočno ili sjedeći glavom prema dole. No, u našoj očnoj klinici rutinski ne preporučujemo pozicioniranje glavom prema dole.

Zašto Klinika Svjetlost Banja Luka?

Liječenje planiramo individualno jer naš Swept Source OCT uređaj zadnje generacije omogućuje detekciju i najsuptilnijih promjena. Operacija traje oko 30 minuta i radi se u lokalnoj anesteziji na otvore 25 gauge. Operacija je bezbolna, a pacijent odmah ide kući. Operacije završavamo najčešće vazduhom ili kratkotrajno djelujućim plinom, pa se vid brzo vraća. Vrlo često pacijenti imaju i mrenu pa radimo kombinovani zahvat i operacije mrene i žute mrlje, što produžuje zahvat samo 5 minuta, a pacijent ne mora biti operisan dva puta.

Strano tijelo u dubini oka

Strano tijelo u oku može biti bilo šta – od čestice prašine, biljaka, stakla, pa sve do metala. Kada se strano tijelo nađe u oku, to znači da je probilo rožnjaču i/ili beonjaču, te oštetilo unutrašnje strukture oka kao što su dužica, očno sočivo, ili u najtežim slučajevima mrežnjača ili retina.

Koji su najčešći simptomi stranog tijela?

Simptomi stranog tijela u oku su mnogobrojni, a najčešći su osjećaj nelagode ili pritiska u oku, bol, suzenje, fotoosjetljivost, povećano treptanje, nemogućnost otvaranja oka, crvenilo ili podljev oka. Strana tijela izazivaju ogrebotine ili posjekotine/erozije rožnjače. Te su povrede obično minorne i prolaze pod terapijom antibiotskim kapljicama, kao i stavljanjem terapeutskog mekog kontaktnog sočiva. Ako se uz navedene simptome javlja i curenje tekućine ili krvi iz oka ili naglo slabljenje vida, pacijent se hitno mora javiti oftalmologu.

Kako se vadi strano tijelo iz dubine oka?

Ako je riječ o probijajućoj povredi sa stranim tijelom u oku, pacijent se podvrgava operativnom zahvatu uklanjanja stranog tijela i šivanju rožnjače ili vežnjače. Ako je strano tijelo smješteno u očnoj jabučici, potrebna je dubinska operacija – vitrektomija, sa zbrinjavanjem retine. Katkad se nakon takvih vrsta povreda može razviti i traumatska mrena pa je potrebna i operacija mrene u istom aktu. U oftalmološkoj klinici Svjetlost radimo minimalno invazivnu vitrektomiju na male otvore od 1mm. Strano tijelo iz oka vadi se specijalnim pincetama ili magnetima.

Zavisno o veličini, jedan od otvora se mora proširiti da bi se strano tijelo moglo izvaditi iz oka. Sve povrede uzrokovane stranim tijelom moraju se zbrinuti lokalno antibiotskim kapljicama, a dubinske povrede i sistemskim antibioticima, jer postoji veliki rizik od bakterijske infekcije.

Najčešća pitanja

strano tijelo u oku klinika svjetlost banja luka

Kako teče pregled oka sa stranim tijelom?

Na pregledu se ukapavaju kapljice za anesteziju oka da bi se pacijent mogao detaljno pregledati i izvaditi strano tijelo sa rožnjače ili vežnjače (konjunktive). Oko se zatim oboji bojom fluoresceina da bi se vidjelo kolike su posjekotine u kojima se ta boja nakuplja i postoji li znak da je probijena rožnjača. Obavezan dio pregleda je i širenje zjenica kapima kako bi se detaljno pregledale unutrašnje strukture oka. Strano tijelo se obično može direktno vidjeti. Ukoliko postoji krvarenje, tada se pregled dopunjuje i ultrazvukom oka.

Kakva je prognoza?

Probijajuće povrede mogu izazvati zamućenja rožnjače (koja se mogu riješiti transplantacijom rožnjače), povrede sočiva koje uzrokuju mrenu (kataraktu), te povrede retine koje mogu uzrokovati ablaciju, odnosno odvajanje retine, zbrinjavaju se vitrektomijom. Konačna vidna oštrina zavisi od oštećenja koje je strano tijelo uzrokovalo u unutrašnjosti oka, ali i od brzine i vještine zbrinjavanja povrede.

Zašto oftalmološka Klinika Svjetlost Banja Luka?

U banjalučkoj oftalmološkoj klinici Svjetlost operativni zahvat možemo organizovati unutar 24 sata tokom 365 dana u godini. Prilikom povrede oka možemo zbrinuti i povrede rožnjače, dužice, operisati traumatske mrene, te izvaditi strano tijelo i popraviti oštećenja na retini. Operacije oka radimo u lokalnoj anesteziji uz prisustvo anesteziologa koji prati vitalne parametre. S obzirom da je kod probijajućih povreda jako važno reagovati brzo, pogotovo zbog rizika od infekcije, šanse za bolji oporavak su veće.

Kontaktirajte nas i zakažite svoj pregled

Skip to content