{ "@context": "http://schema.org", "@type": "MedicalOrganization", "name": "Specijalna oftalmološka bolnica Svjetlost Banja Luka", "address": { "@type": "PostalAddress", "streetAddress": "Bulevar srpske vojske 17", "addressLocality": "Banja Luka", "addressRegion": "Bosna i hercegovina", "postalCode": "78 000" }, "telephone": "+387 51 43 95 92", "url": "https://klinika-svjetlost.ba/", "specialty": { "@type": "MedicalSpecialty", "name": "Ophthalmology" } }

Glaukom – “tihi ubica vida”

glaukom-tihi-ubica-vida

Glaukom predstavlja grupu očnih oboljenja koja dovode do oštećenja optičkog nerva, a čija je očuvanost  neophodna za dobar vid. Ova oštećenja najčešće nastaju kao poslijedica abnormalno visokog pritiska u očima (normalne vrijednosti očnog pritska su od 10 mmHg do 21 mmHg). Glaukom je jedan od vodećih uzroka sljepoće kod osoba starijih od 60 godina. Važno je napomenuti da iako se češće javlja kod starijih ljudi može nastati u bilo kojoj životnoj dobi.

Promjene u vidu je skoro nemoguće otkriti sve dok bolest nije u poodmakloj fazi, zato ga često i nazivamo „tihim ubicom vida“. Simptomi najčešće zavise od tipa kao i stadijuma bolesti te se mogu javiti slijepe mrlje na periferiji ili u centralnom dijelu vidnog polja, tunelski vid (gubitak perifernog vida, dio vidnog polja koji obuhvata njegov vanjski, rubni dio), jake glavobolje, bol unutar ili iza očne jabučice, mučnina, povraćanje, zamagljen vid, crvenilo očiju.

Faktori rizika koji mogu dovesti do nastanka glaukoma su visoke vrijednosti očnog pritiska, starost, glaukom u porodici, sistemske bolesti (dijabetes melitus, hipertenzija), izražena kratkovidnost ili dalekovidnost, povrede oka, određene operacije na očima kao i korištenje kortikosteroida, posebno kapi za oči koje sadrže kortikosteroide, duže vrijeme.

Gubitak vida koji nastaje kao poslijedica glaukoma je trajni te su zato redovni oftalmološki pregledi od izuzetne važnosti. Redovno mjerenje očnog pritiska može ukazati na rani početak bolesti kada se počinje liječenje koje tada može usporiti ili čak spriječiti gubitak vida.

Dijagnostičke procedure koje se koriste u cilju otkrivanja glaukoma su bezbolne i relativno brze, a podrazumijevaju:

  • Mjerenje očnog pritiska – nekontaktnom metodom i aplanacijskom tonometrijom;
  • Pahimetrija – mjerenje debljine rožnjače povišenog očnog pritiska;
  • Ispitivanje vidnog polja – dobija se uvid u širinu i eventualne ispade u vidnom polju koji se javljaju kao prvi tihi znak glaukomskog oštećenja;
  • Mjerenje debljine nervnih vlakana oko vidnog živca (OCT)– dobija se uvid u stepen oštećenja očnog nerva;

glaukommjerenje očnog pritiska

Bitno je napomenuti da nisu sve vrijednosti povšenog očnog pritiska glaukom, naime postojanje povišenog očnog pritiska u vrijednostima > 21 mmHg, a bez promjena na vidnom živcu i vidnom polju zovemo okularna hipertenzija, takođe “normalni” očni pritisak< 21 mmHg, koji uzrokuje ispade na vidnom polju i promjene na vidnom živcu zovemo normotenzivni glaukom. Zbog toga se za svakog pojedinca određuje “ciljni pritisak” – ona vrijednost pri kojoj neće biti daljeg oštećenja očnog nerva  i propadanja vidnog polja.

Dr Andrijana Milosavljević

Dr Andrijana Milosavljević

PODIJELI NA

+ posts

Dr Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne oftalmološke bolnice Svjetlost Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2016. godine postao je magistar medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Skip to content