{ "@context": "http://schema.org", "@type": "MedicalOrganization", "name": "Specijalna oftalmološka bolnica Svjetlost Banja Luka", "address": { "@type": "PostalAddress", "streetAddress": "Bulevar srpske vojske 17", "addressLocality": "Banja Luka", "addressRegion": "Bosna i hercegovina", "postalCode": "78 000" }, "telephone": "+387 51 43 95 92", "url": "https://klinika-svjetlost.ba/", "specialty": { "@type": "MedicalSpecialty", "name": "Ophthalmology" } }

Dječija oftalmologija

Zakažite pregled već danas

Unesite svoje podatke u formular, a mi ćemo vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku.

Dječija oftalmologija predstavlja poseban, čak i najznačajniji dio moderne oftalmologije. Dječije očne bolesti u našoj populaciji i dalje često prolaze nezapaženo, bez adekvatne reakcije na vrijeme, te i danas nažaost imamo veliki broj slabovidnih osoba kojima se u dječijem dobu nisu otkrila i liječila oboljenja oka. Po rođenju, dječije oko je i dalje nerazvijeno, kao i mnogi drugi organi i organski sistemi.

Da li ste znali? Oko za života naraste samo 1.84 puta u odnosnu na njegovu veličinu po dolasku djeteta na svijet, što ga čini jednim od najmanjih organa.

Intenzivan razvoj vida kod djece traje do 4 godine života a vid je potpuno razvijen do 8. godine. Dok se vid razvija poremećaji se mogu liječiti kako bi se omogućio normalan razvoj dječjeg oka. Stoga, ako se smetnje u vidu ili smanjena vidna oštrina ne otkriju na vijeme, rezultati liječenja u kasnijim fazama su znatno lošiji, a dijete ostaje djelimično ili potpuno slabovidno do kraja života.

Najčešći poremećaji očiju u dječijoj dobi

Naši specijalisti

prof. dr. Nikica Gabrić, dr. med.

Prof. dr Nikica Gabrić, dr med.
Specijalista oftamologije

bojan kozomara klinika svjetlost banja luka

Mr sc.Bojan Kozomara dr med.
Specijalista oftamologije

Ernesta Potkonjak dr. med.

Ernesta Potkonjak, dr med.
Specijalista oftamologije

Nebojsa Đogatović dr. med.

Nebojša Đogatović, dr med.
Specijalista oftamologije

Sanja Savičić dr. med.

Sanja Savičić, dr med.
specijalista oftamologije

Ana Aničić dr. med.

Ana Aničić, dr med.
Specijalista oftamologije

Miloš Miličević dr. med.

Miloš Milićević, dr med.
Specijalizant oftamologije

Vladimir Račić dr. med.

Vladimir Račić, dr med.
Specijalizant oftamologije

Borjana Solomun, dr. med.

Borjana Solomun, dr med.
Specijalizant oftamologije

Dajana Abdulaj, dr med.
Specijalizant oftamologije

Tamara Bojanic Baric specijalizant oftalmologije

Tamara Bojanić Barić, dr med
Specijalizant oftamologije

Iskustva korisnika

Pregled djeteta

Dječji oftalmološki pregled jedan je od najvažnijih pregleda koji treba obaviti do 4 godine života. Intenzivan razvoj vida traje do kraja šeste godine života. Zato je važno znati da dijete nikada nije premalo za oftalmološki pregled, čak ni onda kada još uvijek ne zna slova i brojeve, odnosno onda kada se može očekivati da će dijete slabije sarađivati na pregledu. Dijete treba pripremiti da pregled shvati kao igru.

Metode određivanja vidne oštrine su različite zavisno od uzrasta:

Kod beba se koriste posebne kartice sa uzorkom pomoću kojih se utvrđuje koja veličina uzorka pobuđuje bebinu pažnju, te se rezultat upoređuje sa tabelama propisanim za uzrast. Za djecu predškolskog uzrasta koriste se sličice (Lea simboli) koje su napravljene po jednakim propisima kao slova za odrasle. Za što bolji uvid u stanje oštrine vida potrebno je ispitati dijete kako prepoznaje sličice na blizinu i na daljinu.

Oftalmološki pregled svakog djeteta obuhvata:

  • Subjektivno određivanje vidne oštrine (ako je moguće zbog dobi djeteta)
  • Određivanje ortoptičkog statusa djetata (testovi strabizma) sa testovima binokularnosti i stereovida
  • Širenje zjenica i određivanje objektivne refrakcije (dioptrije) kod djeteta
  • Kompletan pregled prednje i zadnjeg segmenta oka

Refrakcione greške (dioptrija)

Najčešći razlog zbog kojeg djeca dolaze na pregled očiju je dioptrija. Obično kod male djece roditelji primijete da dijete ne vidi, jer približava knjige i igračke, gleda televiziju na kratkoj udaljenosti, ili stišće oči i često žmirka kod pokušaja fiksiranja udaljenih predmeta.

Kod starije djece problemi sa vidom se otkrivaju kada djeca ne vide tablu u školi. Takođe se djeca sa dioptrijom često žale i na glavobolje nakon dugotrajnog čitanja ili igranja video igrica.

Među najčešćim bolestima oka koje je nužno liječiti u dječjoj dobi spadaju strabizam, slabovidnost (lijeno oko, ambliopija), dječja mrena, nistagmus (titranje oka). Ukoliko je potrebno hirurško liječenje, Klinika Svjetlost Banja Luka pruža sve vrste pregleda i organizovanje zahvata koji se obavljaju u najkraćem mogućem roku.

Slabovidnost (amblyopia)

Slabovidnost ili amblyopia zapravo predstavlja nedovoljnu razvijenost očnog živca jednog ili oba oka, odnosno nemogućnost ostvarivanja makismalne vidne oštrine na jednom ili oba oka, čaki i sa punom korekcijom refrakcione anomalije. Problem slabovidnost posebno je izražen ako je ista prisutna samo na jednom oku. Tada se problem vida na lošijem oku “maskira” vidom boljeg oka, dijete se ne žali, niti pokazuje bilo kakve simptome, te problem često ostaje neprimijećen.

Centar za vid u kori velikog mozga preuzima sliku samo sa boljeg, zdravijeg oka, a slabije oko bila “potiskivano” (suprimirano) od strane boljeg oka, te često nastaje i strabizam. Iako zvanično nikada nije dokazana nasljedna komponenta, slabovidnost je češća i učestalija kod djece čiju su roditelji takođe imali amblyopia-u.

Strabizam

Strabizam je poremećaj položaja ili pokretljivosti očiju. Kod zdravih očiju, oba oka stoje u pravom položaju, odnosno postavljena su ravno ispred predmeta koji se gleda, a pokreti pomicanja su usklađeni. Svako oko pokreće 6 mišića, dok impuls za pokretanje dolazi iz mozga. Usklađenim pokretima očiju postiže se savršena saradnja oba oka što omogućava razvoj binokularnog vida, odnosno saradnje prilikom gledanja sa oba oka u isto vrijeme, pri čemu se dvije malo različite slike stapaju u mozgu u jednu sliku sa tri dimenzije (stereo vid). Ako oba oka ne stoje ravno, ili je ograničena pokretljivost u jednom od smjerova, mozak će oko koje ne stoji ravno ili ne prati isključiti, te će se razviti već ranije spomenuta slabovidost, a neće se moći razviti ni binokularnost i stereovid.

U nekim slučajevima kada je razvoj vida već završen i kada se ne može više uspostaviti binokularni vid, operacija strabizma se može napraviti iz kozmetičkih razloga, kako bi se smanjio otklon i oko dovelo u položaj ravno naprijed. Time bi se pacijentu omogućio bolji estetski izgled.

Nakon povreda lica i glave često mogu nastati paralize nekih od mišića koji pokreću oko, a osim narušenog izgleda pacijent kome su ranije svi vidni mehanizmi dobro funkcionisali može razviti i dvoslike. U takvim slučajevima iako se ne može vratiti funkcija mišiću odnosno živcu koji ga pokreće, operacijom se može oko dovesti u položaj koji više odgovara normalnom prirodnom načinu gledanja i time olakšati svakodnevno funkcionisanje.

Urođena siva mrena (katarakta)

Ponekad se dijete može roditi sa mrenom na jednom ili na oba oka. Takve urođene mrene nastaju obično zbog poremećaja u razvoju, ili nekih infekcija još dok je dijete u majčinoj utrobi.

S obzirom da zamućeno sočivo sprečava ulazak svjetla u oko čak i ako je ostatak oka u potpunosti zdrav, vid djeteta se neće moći razvijati, te će ostati visoko slabovidno i nakon kasnije uspješno obavljene operacije.

Stoga je urođenu maturnu (zrelu) mrenu potrebno operisati što ranije, čak i kod beba. Prilikom operacije se kao i kod odraslih pacijenata sa kataraktom odstranjuje zamućeno očno sočivo, te se na njegovo mjesto implanira vještačko sočivo koje oku omogućava razvoj vidne funkcije.

Kontaktirajte nas i zakažite svoj pregled

Skip to content