Bradavice na kapcima

bradavica na kapcima

Bradavice (lat. verrucae vulgares) su česte, dobroćudne promjene epidermisa kože, različitog izgleda, povezane najčešće s infekcijom humanim papilomavirusom i mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu, uključujući lice, vrat i kapke.

Mogu da se jave u bilo kom životnom dobu, najčešće kod djece. Većinom nastaju prenosom virusa sa čovjeka na čovjeka, a kod jedne osobe mogu se naći na više različitih mjesta zbog prenosa virusa s jednog mjesta na koži na drugo. Promjene na koži vremenom rastu, pa ih je uvijek bolje ukloniti dok su manje po veličini i broju.

Za većinu pacijenata bradavice na kapcima su često razlog za zabrinutost i nepotrebne komplekse. Po izgledu one su najčešće pljosnate ili viseće, končaste, smještene na rubu kapka ili rasute po čitavoj površini kapka, u grupama ili pojedinačno, obično su boje kože, a mogu biti i blago pigmentisane.

Potrebno je naglasiti da razloga za zabrinutost nema zato što su bradavice na kapcima dobroćudna promjena, problem estetske prirode, koji se izuzetno lako rješava.

bradavice na kapcima

Najčešći načini liječenja bradavica na kapcima su sljedeće metode:

  • Hirurška metoda ekscizije ili izrezivanja, koja se primjenjuje često kada su bradavice veće. Ponekad je neophodno plasirati 2 do 3 kožna šava koja se uklanjaju za 8 dana ostavljajući nježni ožiljak koji vremenom blijedi. Ukoliko postoji sumnja na dobroćudnost promjene, odstranjeni materijal se šalje na patohistološku analizu.
  • Elektrokauterizacija – tehnika uklanjanja bradavice uz pomoć električne energije. Poslije tretmana nastaje krusta koja sama otpada nakon nekoliko dana.
  • Lasersko uklanjanje – tehnika koja se najčešće koristi za uklanjanje manjih bradavica smještenih na rubu kapaka. Laserska zraka spaljuje bradavicu ostavljajući iza sebe krustu, koja sama otpadne nakon nekoliko dana.

Sve nabrojane metode su dostupne u našoj ustanovi i primjenjuju se uz obaveznu aplikaciju lokalne anestezije, tako da je sam operativni zahvat gotovo bezbolan. Oporavak nakon uklanjanja bradavice je po pravilu brz i od pacijenata ne zahtijeva posebno postoperativno liječenje, te se oni u što kraćem roku mogu vratiti svojim svakodnevim aktivnostima.

Ukoliko želite da se riješite bradavica na kapcima na brz, lak i efikasan način naručite se na pregled preko našeg call centra na broj telefona 051/439-592 ili putem društvenih mreža.

Dr Dajana Abdulaj Specijalizant oftalmologije

PODIJELI NA

+ posts

Dr Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor medicine, specijalista oftamologije i direktor specijalne oftalmološke bolnice Svjetlost Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftamologije. 2016. godine postao je magistar medicinskih nauka iz oblasti oftamologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Skip to content